Все про чай

Різновиди чорного чаю

За типом чайного листа і його механічною обробкою розрізняють чаї:

Тіпсовий — чайний лист збирається разом із чайними бруньками — тіпсами, або готовий чай змішується з тіпсами або з чаєм, що має високий їх вміст. Тіпси можуть додаватися до листового, різаного чаю, іноді — до чайних висівок, крихти для подальшого виробництва пакетованого чаю високої якості.

Байховий, або листовий — чай, зроблений з неподрібленого, цілого листа.

Різаний або ламаний — чай, зроблений з ламаного, або навмисно порізаного листа. Чай з ламаного листя відрізняється більш високою екстрактивністю, тобто він заварюється швидше, а настій виходить міцнішим і терпким, але гіршим ароматом і менш тонким смаком.

Гранульований — чай, листя якого, після окислення, механічно ріжуть і скручують спеціальними валиками.

Чай в пакетиках (пакетований). Складається в основному з спеціально подрібненого листя або чайної крихти, запакованих в пакетики з екологічно чистого фільтрувального паперу, іноді тканини. Часто додатково ароматизується. Буває як чорним, так і зеленим. Популярний в США і Європі.