Все про чай
Історія походження чаю

Історія вживання чаю у вигляді лікарського засобу, а потім вже як напою бере свій початок у Китаї. У роки правління династії Хань чай вживали як ліки, а в роки правління династії Тан його почали пити як напій.
У часи династії Тан чай став модним заняттям у знатних осіб і аристократії. У другій половині першого тисячоліття з’явилися нові правила використання чаю: додавання солі і відмова від варіння чаю.
Династія Сунн привнесла вживання чайної крихти і листового чаю. Саме в роки її правління чай стає масовим напоєм. З’явилася Сунська чайна церемонія, яку пізніше запозичили японці. Поет Лу Ю у своїй книзі, яку написав в 780 році описує, які сорти чаю були популярними на той час.
Часто можна зустріти інформацію, що чай пив ще китайський імператор Шен Нунг майже 5 тисяч років тому, який визначив, що чайне листя, кинуте у воду, перетворює її на підбадьорливий напій. Заварювати чай окропом стали під час правління династії Мінг (14-17 століття). Таким чином, вживання чаю у сучасному сенсі почалося менше 700 років тому.
Походження зеленого чаю досі вражає людство. Не так давно в китайській провінції було виявлено чайне дерево, якому понад 700 років. Зазнаючи всі капризи природи і людини, чай досі несе людству незмінну мудрість та здоров’я. Достеменно відомо про те, що китайський народ став вживати зелений чай у якості освіжаючого і лікувального напою більше 5000 років тому.
Одна з найпопулярніших легенд розповідає про відкриття імператором Шень Нуном (Shen Nung) чарівного чайного дерева. Якось прекрасним ранком, будучи мудрою релігійною людиною, імператор усамітнився на природі для медитації і традиційного обмивання. Раптово з поряд стоячого дерева опустився в його чашу з гарячою водою звичайний листок. Запах відвару був настільки сильний і привабливий, що імператор, сидячи в позі медитації не зміг стримати бажання випробувати напій. Чудовий освіжаючий смак чаю вразив імператора до глибини душі. З того моменту в Китаї зелений чай знайшов особливий статус – статус національного напою.
До 18 століття в Європі вважали, що зелений і чорний чай робляться з різних рослин – китайські виробники приховували секрет їх виготовлення. Чайні рослини почали поставлятися з Китаю тільки на початку 19 століття, разом з рецептами виробництва чаю. Трохи пізніше англійці виявили дикорослий чай в Індії, який отримав назву Camellia Sinensis. З цієї рослини отримують як чорний, так і зелений чай.