Все про чай
Виготовлення чаю

Звичайний спосіб обробки хороших сортів чаю включає зав′ялення (спеціальна обробка чайного листа, при якій свіжий лист втрачає частину води і в його хімічному складі відбуваються певні зміни, що використовується в процесі подальшої обробки).
Можна виділити 5 етапів виготовлення чаю:
- Верхні листки і квітки збирають руками.
- Зірвані листя залишають на добу підсохнути.
- Листя прокочують між металевими валками, щоб перемішати ароматичні речовини усередині листа для кращого аромату.
- Обкатане листя залишають на відкритому повітрі для окислення.
- Окислене листя нагрівають, щоб припинити подальше окислення і видалити залишки вологи.
Знаєте, чим відрізняється виготовлення чорного чаю від зеленого? Зелений чай перед окисленням обробляється паром, щоб знищити ензими. Ці ж ензими при окисленні чорного чаю змінюють його колір до чорного і надають відповідний чайний смак. Близько 75% чайного листя у світі перетворюються на чорний чай, решта 25% – в зелений.
Деякі сорти чорного і зеленого чаю проходять додаткову обробку – наприклад, додавання олії бергамоту (неїстівного цитрусового фрукта) в чорний чай перетворює його на сорт чаю Ерл Грей.
Чай вирощується в основному в п’яти країнах – Китаї (майже 80% зеленого чаю), Індії (в основному чорний), Шрі-Ланці (часто званої Цейлоном, батьківщина чаю Ліптон), Японії (різні екзотичні чаї) і Тайвані (різні сорти зеленого чаю).