Все про чай
Властивості чаю

Що ми знаємо про чай? Що це стародавній напій, що він прийшов до нас з Азії, і що чай буває чорний, зелений, червоний, білий. Але ви навряд чи знаєш, що чай - це не просто напій, а засіб для вирішення багатьох проблем. Давайте розберемося.
Чай - це відмінний засіб для профілактики карієсу. Якщо пити чай без цукру, то фтор, що міститься в чаєві, захистить зуби.
Заварений чай може впоратися з неприємним запахом. Тому можна поставити чай в холодильник, щоб він ввібрав неприємний запах від перемішування продуктів.
Багато років тому чай терли в порошок і використовували як приправу для супів та других страв. На основі чаю в Китаї готували супи.
Чашка чаю містить у два рази менше кофеїну, ніж чашка кави. Ви можете видалити з напою 80% кофеїну, якщо заллєте чай окропом, почекаєте 30 секунд і зіллєте рідину. Після цього можна залити чай свіжою порцією окропу і заварювати 5 хвилин.
Зелений чай здавна відомий як лікарський напій. Його застосовують для нормалізації артеріального тиску, зміцнення стінок судин та капілярів. Зелений чай сприяє зниженню ваги, покращує перетравлювання їжі.
Щоб насолодитися правильно завареним чаєм, необхідно заварювати його при температурі води 70 градусів. Чай необхідно зберігати у прохолодному, сухому темному місці, бажано у металевій або скляній банці. Не рекомендується зберігати чай довше року, щоб уникнути псування і втрати аромату. Правильно заварений зелений чай містить унікальне поєднання вітамінів, мікроелементів та інших поживних речовин (наприклад, рослинних білків). Чай містить безліч антиоксидантів, при помірному споживанні покращує імунну систему, допомагає у профілактиці раку і серцево-судинних захворювань.
А також у листі чаю містяться ефірні масла, дубильні речовини, у тому числі танін, катехіни; є флавоноїди, білки, жири, цукор, клітковина, органічні кислоти, алкалоїди, у тому числі теобромін, теофілін, пуринові основи; велика група мінеральних речовин, в тому числі калій, кальцій, залізо, магній, фосфор, залізо, марганець, фтор, йод, мідь, золото; комплекс вітамінів: В1, В2, РР, С, каротин, нуклеотиди, нуклеопротеїди.
В якості домашніх ліків чай використовують як тонізуючий засіб при виснаженні, розумовій та фізичній втомі, головному болю, погіршені серцевої діяльності і отруєннях, що викликають пригнічення центральної нервової системи (у тому числі — алкоголем, стронцієм, наркотиками).
Сік свіжого чайного листа або порошок сухого чаю використовують при лікуванні опіків, у тому числі сонячних; міцним чаєм промивають очі при запальних процесах. Настій зеленого чаю знижує артеріальний тиск у початковій стадії гіпертонічної хвороби, зменшує вміст холестерину в крові, покращує самопочуття хворих при атеросклерозі; володіє протипроменевих дією, знижуючи шкідливий вплив радіоактивних речовин на організм.